Vreemde titel, maar hij slaat wel degelijk ergens op. Om te ontdekken op wát precies, spendeer je best eens een dagje in het mooie Lokeren. Een stadje vol verrassingen, doorkliefd door de mooie rivier Durme.

Verken Lokeren met deze tips

Stadsmuseum Lokeren

Haarsnijderijen: waar konijnen en hazen niet op zaten te wachten

Eerste stop: het Stadsmuseum Lokeren. Je wandelt er gratis naar binnen en ontdekt meteen hoe de Lokerse bevolking in de 19de en 20ste eeuw z’n vrije tijd spendeerde. Het museum heeft vooral veel aandacht voor de haarsnijder-industrie. Doet dat niet meteen een belletje rinkelen? Wel, haarsnijders bewerkten hazen- en konijnenvellen tot vilthaar, zodat die op hun beurt omgetoverd konden worden tot hoeden. Een vuile, vervuilende bezigheid. Maar wél eentje die z’n stempel drukte op de streek.
 
inox hazen in Lokeren

Voor het museum, aan de Durme, staren 3 inox hazen je in het gezicht. Een eerbetoon aan de gekapseisde fabrieken. Maar ook aan de hazen en konijnen die moedig hun leven gaven voor de mode-industrie.

Poor man’s saucage: de Lokerse paardenworst

Vergéét Chorizo en andere verwaande worsten. In Lokeren ontdek je hoe een worst echt moet smaken. De lokale paardenworsten – een erkend Vlaams streekproduct – hebben hun wortels in de arme lagen van Lokeren. Paardenvlees was goedkoop vroeger en vond gretig aftrek bij de verpauperde massa’s. Gooi paardengehakt, tomatenpuree, ajuin, selder, kruiden, boter, water en mosterd in een worstenvel en je krijgt een verrassend smakelijke mix. Spring binnen bij een van de vele slagers in en rond het centrum, en probeer ze zelf! Bij Brasserie-Restaurant De Postiljon op de markt van Lokeren schuif je aan tafel voor de specialiteit.
Meersland Lokeren

Bootje varen of de tweewieler op

Buikje vol paardenworst of de buik vol van musea? Dan is het tijd voor iets actiever. Huur eens een bootje om de Durme te ontdekken. Kabbel met kajak, kano of sloep over het water en bewonder de lokale fauna en flora. Bij Meersland huur je het allemaal – geen vaarbrevet vereist.
 
Zitten de benen goed vandaag? Trap jezelf dan over de vele fietspaden langs de Durme. Wie weet spot je wel een nest vol ooievaars – of een terrasje vol trappist.
 

Lucky in Lokeren: paardenworsten, haarsnijderijen en hazen op de markt

Waasland
Waasland

In Waasland ervaar je het contrast tussen natuur en industrie, gezellige steden en verlaten dorpen, oude forten en moderne architectuur. Eigenzinnige tips uit een eigenzinnige streek.