Erfgoed
De Zaat

Wie hier boel zoekt, is te laat

Temse
Straat + huisnummer
Frans Boelplein
9140 Temse
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 771 51 31
Link

Wie herinnert zich de monumentale Boelwerf in Temse niet? De plek waar varende titanen te water werden gelaten, nadat ze door honderden vaklieden tot leven werden gewekt.

Hier gonsde het klingen van ijzer op metaal. Hier gromden motoren, vuurden machines het ritme aan en parelde het zweet elke dag op geconcentreerde voorhoofden. Vuil werk, hard werk, schoon werk.

Tot het noodlot toesloeg. En de Boelwerf onherroepelijk de boîte moest sluiten. Een monument kapseisde en nam de regio even met zich mee. Maar in het Waasland weten we wat veerkracht is. Dus als je vandaag de brug van Temse oversteekt, kan je zien hoe een verrijzenis er écht uitziet.

Als een feniks, sterker dan ooit 

De streek is krachtiger dan ooit. Hier zijn meer mensen aan de slag dan vroeger. En hypermoderne woontorens, bedrijfsgebouwen en een eenzame kraan weerspiegelen de schittering van de voorbij vloeiende Schelde. De Boelwerf is dood, lang leve de Boelwerf! 

Vandaag is de werf getransformeerd tot De Zaat, een baanbrekende mix van bedrijvigheid en gezellig wonen. Hier gonst het geluid van spelende kinderen in groene tuinen en kletterend keukengerei door openstaande ramen. Hier, aan de stroom, bruist het weer van het leven. In een omgeving die futuristisch oogt en een schitterende horizon vormt voor Temse, stad aan het water.

Waasland_Scheldebrug_Temse.jpg

Een nieuw klein dorp

Nadat de Boelwerf de boeken sloot, lag het terrein van de scheepswerven er jarenlang verlaten bij. Tot een projectontwikkelaar het hele domein opkocht – wel 175 voetbalvelden groot. Op een apart lapje grond trok de gemeente haar nieuwe administratieve centrum op. De rest van de oude werf vormde de vruchtbare grond voor gezellige woonbuurten en een uitgebreide kmo-zone. Met meer dan 1.500 mensen die hier hun boterham verdienen, staat De Zaat te boek als een succesvol transformatieproject met oog op de toekomst.

Al meer dan 2.000 mensen vonden hier een nieuwe thuis. Meer dan 600 appartementen staan er – met nog 300 stuks in de pijplijn. Bijna 1 miljard euro werd in de site gepompt, maar het resultaat mag verdorie gezien worden. 

De Schelde in de voortuin

Als je de skyline van De Zaat vanop de Temsebrug bewondert, zie je een ietwat apart gebouw opduiken. Het hoofdkantoor van Bouwbedrijf Cordeel – dat de site ontwikkelde – is een pronkstuk van vooruitstrevende architectuur en gedurfd design. 

Het is een langgerekt gebouw dat op twee pilaren 20 meter boven de grond lijkt te zweven. Het is een technologisch huzarenstukje dat uitkijkt over de stroom. En dat de oever van de rivier een eyecatcher van formaat heeft opgeleverd. 

Waasland_De Zaat_Temse 1.jpg

Nostalgisch kraantje

Als je goed kijkt, zie je nog één getuige van de Boelwerfhistorie fier overeind staan. De enige kraan die nog rechtstond en die inmiddels het roemrijke verleden symboliseert, werd aangekocht door de gemeente Temse. Vandaag brengt ze hulde aan de scheepsbouwers van weleer. En aan een industrie die voor het verval jarenlang welvaart opleverde voor de streek. 

De rijdende torenkraan stamt uit 1957 en werd volledig gerestaureerd. Ze zal dienst blijven doen als monument en staat ietwat verloren tussen de modernistische architecturale overvloed aan het water.

Bezoek of bekijk De Zaat

De Zaat is een levendige wijk als alle anderen. Als je er eens doorheen wilt rijden, kan dat altijd. Maar vanop de Temsebrug heb je een geweldig zicht over de totale realisatie van het project. Zeker even over het water kijken als je daar passeert!