Honderd jaar geleden kwam er een einde aan WOI. Verschillende toeristische initiatieven doen ons de Groote Oorlog herdenken, andere doen ons dan weer de Vrede vieren. 

1. Vredefeesten

Een ballonfestival, Villa Pace met zijn concerten, de wereldmarkt, een braderij, een nostalgische kermis, de ballonloop, een schitterend vuurwerk ... De Vredefeesten met Villa Pace zijn een gratis 3-daags evenement, grotendeels georganiseerd door honderden vrijwilligers.

Ontdek hier het volledige programma

Ballonfestival

Gasballons, heteluchtballons, ‘special shapes’. Vanop de grootste markt van het land, trakteert de stad Sint-Niklaas je op een kleurrijk schouwspel. Tientallen ballons kiezen van hieruit voor het Wase luchtruim.

Hetelucht-, gas- of specialevormballons?

Villa Pace

Villa Pace staat voor vrede, solidariteit, duurzaamheid en diversiteit. Met meer dan 40 acts beklimmen tal van bekende en minder bekende artiesten de 6 verschillende podia binnen de stad, die allemaal op wandelafstand van elkaar liggen. Van Kapitein Winokio, Zwangere Guy en De Kreuners tot DJ Dirk Stoops. Een grote wereldmarkt op en rond het Hendrik Heymanplein maakt het plaatje compleet. Je vindt er eetstanden uit alle hoeken van de wereld, maar je kan er ook spelen, leren, kopen, ontdekken, of, gewoon gezellig langs de kraampjes kuieren.

Meedansen? 

Nostalgische kermis

De sfeer van weleer kan het opsnuiven op het Stationsplein. Een 21-meter hoog nostalgisch reuzenrad werpt je een unieke blik op de Vredefeesten. Maar je kan er ook een ritje maken op een oude rupsbaan en zelfs even vliegen op een oude zweefmolen. Ook de retro-foodtrucks hebben hier een plaatsje gekregen zodat een hongertje geen excuus is om naar huis te gaan.

Waarvoor moet je op het Stationsplein zijn? 

Ballonloop

Het is alweer de 6destadsloop doorheen het centrum van Sint-Niklaas. Je loopt langst de mooiste plaatsjes van Sint-Niklaas: de Collegestraat, het Regentieplein, de Stationsstraat en de Parklaan. In het mooie Stadspark kan je, met een drankje, weer tot rust komen.

Supporteren?

Vuurwerk

Luide knallen gevolgd door ‘Ooooh’. Voor het traditionele muzikale vuurwerk op zaterdagavond zorgt Christopje Byl, één van Belgiës beste vuurwerkmakers. 

De dag knallend eindigen?

Waasland Oldtimerrondrit

Om 9u worden tal van uitzonderlijke wagens verwacht op de Grote Markt van Sint-Niklaas. Vanaf 9u30 vertrekken ze voor een rit richting Zeeuws-Vlaanderen. Een zeer mooie en zeldzame Cisitalia 202 MM Spyder Nuvolare, een DB (Deutz é Bonnet) en een HRG Le Mans en ook nog enkele zeldzame Porsches met race-historiek zullen al dit moois vervolledigen. De opbrengst wordt integraal geschonken aan ‘Kom op tegen Kanker’.

Interesse in deze klassiekers?

Souvenirs Stadsballon

Wilt u thuis nog nagenieten van al dat moois, of bent u op zoek naar een origineel geschenkje? Er zijn verschillende aandenkens te koop in het toeristisch infopunt, Grote Markt 45 te Sint-Niklaas. 

Wil je ook een leuke herinnering?

2. Verhalen uit het grensgebied

De beruchte dodendraad wordt dit jaar herdacht met een lang krokussenlint langs de Nederlands-Belgische grens. Deze langeafstandsroute is gebaseerd op het bestaande fietsknooppuntennetwerk. Je kan 546 kilometer fietsen, langs witte krokussen en 23 reconstructies en monumenten. Bijzondere grenspalen, verhalen uit het grensgebied, het Antwerpse havengebied, verborgen oude vestigingen in het groen, … Het ligt allemaal op je weg. Bijna dertig Nederlandse en Belgische gemeenten werken mee aan het herdenkingsproject.

Fiets de Grensroute

3. Militaire voertuigen in Fort Sint-Marie

Fort Sint-Marie is één van de oudste forten rond Antwerpen. De vereniging Historical Military Vehicles heeft de unieke gelegenheid gekregen om het domein van het Fort Sint-Marie open te stellen voor het grote publiek. Ze brengt een aantal groeperingen samen voor een openlucht tentoonstelling van historische militaire voertuigen, maar ook legermaterieel uit verschillende periodes vanaf 1944. Verschillende reenactors zorgen voor een realistische beleving voor de bezoekers.

Ontdek het Legerkamp

4. De oorlogstijd in het Waasland

In een regio als het Waasland toonde de Groote Oorlog een bijzonder gelaat: hoe was het om in oorlogstijd in een grensregio te leven? In het kader van de honderdjarige herdenking van WOI organiseren verschillende gemeenten en organisaties uit het Waasland in de periode 2014-2018 allerlei projecten en evenementen, zoals lezingen, tentoonstellingen, wandelroutes, fietstochten, publicaties, voorstellingen, inventarissen, enz. Ook in Sint-Niklaas hebben ze een mooi programma samengesteld.

100 jaar WOI in het Waasland

Vier de Vrede in het Waasland

Toerisme Waasland
Toerisme Waasland

Toerisme Waasland geeft je de leukste, beste en lekkerste tips uit het Waasland.