In het Waasland is er niet alleen veel ambitie om lekker bier te brouwen, maar minstens evenveel om het te consumeren. De bieren en alles errond  – de brouwerijen, de vele authentieke biercafés op vaak wondermooie locaties, de historische bierverhalen – bieden enorm veel potentieel.

1. Guides en magazines

De meer dan zestig cafés op Plan Bier zorgen voor verfrissing én verrassing onderweg. Wie met Plan Bier het Waasland verkent en de 7 routes uitprobeert, zal versteld staan van de diversiteit in het landschap. Het grensgebied met Zeeuws-Vlaanderen, de heide van Waasmunster, het Sigmagebied van Kruibeke, de polders van Beveren en de prachtige groene streek rond Eksaarde en Sinaai zullen jullie verbazen. En wie helemaal voor het bier gaat, moet zeker de wandeltocht in Sint-Niklaas maken. Daar proef je zowat alles wat het Waasland te bieden heeft.

Onze biergids schenkt je 110 pagina's boordevol praktische informatie. Echte bierkenners hebben er hun verhalen in neergepend. Je vindt er vijf originele fietsroutes langs knooppunten in de vijf Oost-Vlaamse regio's én een wandelroute uit Gent in terug. Alle routes kregen een uitdrukbaar bierkaartje met knooppunten. 

Het Hop Hop Magazine is een gratis biermagazine met lekkere thema's uit Oost-Vlaanderen. Ook wandelen, fietsen en logeren komen uitgebreid aan bod. 

Wil je graag meer te weten komen over de beste bierevenementen? Wil je graag een brouwerij bezoeken, individueel of in groep? Wil je jezelf en/of je vrienden eens trakteren op een zelf uitgestippelde route of een heus bierarrangement? Dat kan! Via de website kom je er alles over te weten. 

 

2. Het Boudeloopje

Wandel langs de mooiste natuurplekjes van Sinaai en geniet achteraf van een Boudelobiertje in 'De oude Route'. In 2015 werd dit uiterst gezellig cafeetje in het Nieuwsblad verkozen tot het beste café van Klein-Sinaai. Je vindt hier streekbieren uit het Waasland en voor de kinderen een tuin met, wanneer het weer het toelaat, een heus sprinkasteel.  

3. Bierbrouwerijen en Bierfirma's

Een tiental jaar geleden had het Waasland er twee, maar vandaag zijn dat al acht brouwerijen. Het zijn niet de grootste, maar zeker niet de minste. Wat je absoluut kan zeggen, is dat het Waasland zich roert. Brouwerijen schieten hier als paddestoelen uit de grond en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Er is veel ambitie in het Waasland om lekker bier te brouwen. En de groeiende concurrentie houdt iederen wakker. 

Bierfirma's zijn geen erkende brouwerijen, maar vaak brouwen ze wél zelf bier op kleine schaal, alvorens met hun recept naar een brouwerij te gaan om hun bier in groter volume te laten brouwen en bottelen. Ook het Waasland telt een aantal bierfirma's

4. Het recept: Paling gestoofd met Boudelobier

Je zou ervan versteld staan hoe lekker het Boudelobier smaakt bij visgerechten. De monniken van Boudelo aten vroeger voornamelijk vis. De cisterciensers mochten immers geen vlees eten, behalve om aan te sterken bij ziekte. Er waren dan ook grote visvijvers op het domein van de Boudelo abdij. Dat bracht ons op het idee om je het recept van een visgerecht te brengen. 

Vier biertips uit het Waasland

Toerisme Waasland
Toerisme Waasland

Toerisme Waasland geeft je de leukste, beste en lekkerste tips uit het Waasland.