Waar grenzen zijn, zijn grensbrekers. Smokkelaars die in het holst van de nacht hun waren van het ene land naar het andere brengen. Onopgemerkt in het duister, op de grens van het toelaatbare. En toch spreekt het tot de verbeelding. De wetteloze handelaar die het risico neemt, de grenswachten die hem proberen te klissen.
 

Het Klingspoor. Waar grenzen kreunen, breken en vervagen

reconstructie Dodendraad WOI

Smokkel jezelf naar De Klinge

Het Klingspoor trekt je mee de nacht in, op elk moment van de dag. Door weiden, langs grenspalen en vergeten grensovergangen. Mee in het zog van de smokkelaar, die opereert in het donker en in onze fantasie.
In De Klinge weten ze wat smokkelen is. Dagtrips, groepsbezoeken en schooluitstappen dompelen de bezoeker onder in de grijze zone tussen wat mag en wat nodig is. Je ontdekt, beleeft en leert deze fascinerende figuren beter kennen. Schrik niet van jezelf als je achteraf spontaan een fles streekbier onder je jas mee naar huis smokkelt.
 

Klompen? Jazeker: klompen.

In de 19de en 20ste eeuw stond het Waasland – en dan vooral de streek rond De Klinge –  bekend om z’n onverwoestbare klompen. Een relict uit het verleden. Onze voorouders ten voeten uit.
Er komt heel wat ambacht bij kijken, bij zo’n klompen. Klop eens aan bij De Klomp, dat het erfgoed van de klomp in ere houdt met demonstraties en kinderprojecten. En laat je verrassen door de boeiende geschiedenis van deze magnifieke uitvinding.

 

café (ou)de statie

De maag wil ook wel wat

Een grollende maag gekregen van al dat gesmokkel en geklomp? Zwaai de deur van (ou)de statie open en vlij je neer voor een lunch of een koffietje. Een teletijdmachine op zichzelf, want het interieur zwiert je meteen enkele decennia terug in de tijd. Gelukkig doet de keuken dat niét, en geniet je van smakelijke gerechten, geprepareerd door de chef.
B&B Meirlaenhof

Als je op het einde van de dag de grensovergang niet meer vindt, kruip je onder de wol in een van de vele B&B’s in de buurt. Probeer zeker Meirlaenhof in Sint-Pauwels eens uit. Een rustieke, charmante B&B vol ornamenten én uitbaters bij wie jij je meteen thuis voelt.

Boek je verblijf

Smokkelen in Waasland

Beyond Borders
Beyond Borders

Hevig bevochten, met trots verdedigd en vaak weer veroverd. De grenzen van het Waasland spraken eeuwen geleden al tot de verbeelding. Tegenwoordig fiets of wandel je rustig door gebieden waar voorheen smokkelaars en veldheren domineerden. De plekken waar onze streek nét tegen andere gebieden aanschuurt… grenzeloos mooi!