Gerardus Mercator, kent u ‘m nog? Deze fenomenale cartograaf creëerde een totaal nieuwe wereldkaart die tot op vandaag de toon zet, onder meer in de scheepvaart. Een simpele jongen uit Rupelmonde, met een grandioze impact op de wereld. 

De stempel van Mercator 

Mercatormuseum

Mercatormuseum: de man, zijn werk, zijn kaarten

Het Mercatormuseum in Sint-Niklaas schetst de levensloop én het talent van Mercator. Niet te missen: de zeldzame aardglobe uit 1541, de prachtige hemelglobe uit 1551 en de rijke verzameling atlassen – bekijk zeker de allereerste Ptolamaeus-editie uit 1584!
 
Probeer ook de digitale belevingswereld van dit unieke museum uit. Je droomt weg én leert bij aan de hand van projecties, virtuele tours, spannende documentaires, sprankelende sterrenbeelden en levensgrote aanraakschermen. 
Graventoren

De Graventoren: de meest beruchte burcht van het Waasland

Toegegeven, de toren van Pisa is de Graventoren niet, en kwatongen noemen hem wel eens een oude boel. Maar spring toch even binnen. Waarom? Omdat je houdt van bouwsels met geschiedenis, natuurlijk. Doorheen de jaren deed de toren dienst als kasteel, bewaarplaats en militaire verschansing, om uiteindelijk uit te groeien tot een toeristische trekpleister.
 
Ook Mercator leerde de toren kennen. Toen hij zijn inzichten deelde met zijn tijdgenoten, werd hij al snel bestempeld als ketter. Een gevaar voor de kerkelijke orde. Resultaat: hij werd manu militari de kerker van De Graventoren ingegooid. Een kijkje waard, toch?
Zonnewijzers in Rupelmonde

Laat je leiden door de zon, met de zonnewijzers van Rupelmonde

In het Mercatorjaar 1994 plantte zijn geboortedorp Rupelmonde tal van zonnewijzers, verspreid over het hele grondgebied. Op tientallen gevels doorheen het dorp wordt eer betoond aan de grootste inwoner aller tijden
 
Vergaap je aan meer dan 30 knap vormgegeven zonnewijzers, zoek alle exemplaren tijdens een ontspannende wandeling en kroon jezelf tot koning van hét zonnewijzerdorp van het land.
Mercator

Begeleide Mercatorwandeling: laat je routekaart gerust thuis

Toch stevig wat kennis over Mercator bijtanken, maar géén zin om zelf kaart te lezen? Eigenaardig, maar het kan! Spring eens binnen bij de toeristische dienst van Sint-Niklaas, waar een ervaren gids je meeneemt op een tocht doorheen het leven van deze grote cartograaf. 
 
Je ontdekt de invloed van Mercator overal, als je maar goed wilt kijken. Gebouwen, kunstwerken, beelden… Deze wetenschappelijke grootheid duikt overal op. Maak je klaar voor een boeiende tocht die je op een heel andere manier doet kijken naar de stad.
Wil jij ook helemaal mee zijn met Mercator? Rep je naar het Waasland en neem een duik in de geschiedenis van de streek – én van deze unieke historische figuur.

Merkwaardig, Mercator. Hoe het Waasland zijn stempel drukt op de wereld

Waasland
Waasland

In Waasland ervaar je het contrast tussen natuur en industrie, gezellige steden en verlaten dorpen, oude forten en moderne architectuur. Eigenzinnige tips uit een eigenzinnige streek.