Soms wint het water. Wanneer de industrie haar tentakels verspreidt over het land, bijvoorbeeld. Dan moeten dorpen wijken en worden landschappen langzaam teruggegeven aan de stroom. 
Doel. Het land van Saeftinghe. Verdwenen dorpen, of buurten waarvan het leven aan een zijden draadje hangt. Verzwolgen door vooruitgang. 

Soms wint water

PolderMAS

Stap uit de tijd

De veroveringstocht van het water is niet alleen iets van de moderne tijden. Ook in het verleden stuwde het water zich landinwaarts. Overstromingen, irrigatie en noodweer: de bevolking onderhoudt een haat-liefdeverhouding met het wassende water.
 
Het PolderMAS klinkt als een bastaardzoon van het Antwerpse MAS en het Poldermuseum in Lillo. En dat is het eigenlijk ook. Een boeiende tocht doorheen leven met water op Linkeroever. Vol archeologische vondsten en fossielen die eerst opgeslokt en dan weer bevrijd werden door het water.
Havenland

Land van Saeftinghe: verloren dorp

Het Land van Saeftinghe leverde strijd – en verloor. Vandaag ligt het dorp onder de waterspiegel. Verborgen voor het oog, levend in herinnering. De natuur eiste het op en maakte er een vruchtbare parel van. Weelderig en groen, met sappige velden en een rijk waterleven. Onmisbaar voor liefhebbers, fietsers en wandelaars die zich even buiten de tijd willen zetten.
 
Het havenland in de polders is meer dan alleen een constante strijd tussen groei en de gewone man, tussen natuur en industrie. Het is een adembenemende plek. Bruisend? Nee, niet meteen. Maar wel de geknipte ontsnappingsroute uit de alledaagse jachtigheid.
(l) Radartoren (r) Prosper biertje in café Den Angeluus

Kijk. Slaap. Drink.

Breng een bezoekje aan de radartoren die koppig in het landschap blijft staan. Drink een pintje in café Den Angeluus in Prosperpolder. En ga slapen in de Arenberghoeve in Beveren, waar je met open armen ontvangen wordt.
Breng je tweewieler gerust mee, want het land wordt niet alleen overgenomen door water en natuur. Ook de fietsers zijn voortdurend op veroveringstocht.

Land heroverd: wanneer water wint

Waasland
Waasland

In Waasland ervaar je het contrast tussen natuur en industrie, gezellige steden en verlaten dorpen, oude forten en moderne architectuur. Eigenzinnige tips uit een eigenzinnige streek.