Een absolute troef van het Waasland zijn de natuurgebieden die als een lappendeken over het grondgebied liggen. Kreken, bossen en velden, met hier en daar een riviertje ertussen. Als je van natuur houdt, kan je hier makkelijk verdwalen. Maar welke natuurgebieden verleiden de Waaslanders zélf, eigenlijk? Een zondag niets te doen? Botten aan en naar buiten!
 

Kreek it easy!

Fondatie van Boudelo

1. Fondatie van Boudelo (Sint-Niklaas)

Knappe naam – waar hij vandaan komt, dat mag je zelf opzoeken. Wij trekken je liever mee naar waar het écht om draait: de natuur. De Fondatie van Boudelo, ten zuiden van het Kanaal van Stekene in Sinaai, is een mooi vlechtwerk van bossen, hooilanden en poelen. Je zou bijna verdrinken in de schoonheid. Maar dat raden we wel degelijk af.
 

2. Groene Putte (Stekene)

Wie van water houdt, brengt z’n vishengel maar mee. Natuurgebied Groene Putte is een wandel- en fietsgebied waar je van de ene put naar de andere hobbelt. Vlak en vol bos. Als je van groen houdt, weet je dit gebied zeker te waarderen.
 
Natuurgebied Panneweel

3. Natuurgebied Panneweel (Meerdonk)

Kreek eens aan, zeg! Het Saleghem Krekengebied parelt prachtig in het landschap bij weer en wind. In dit natuurmonument en natuurgebied ontdek je de ene kreek na de andere.. De Grote Saleghemgeul loopt via het Sint-Jakobsgat en de Kieldrechtse Watergang tot in de Grote Geule. Klinkt Chinees allemaal, maar ’t is wel wonderschoon.
 
Schouselbroek

4. Schouselbroek (Steendorp)

Wie vies is van slakken slaat deze tip best over. En als je niet moet hebben van kleine zangvogels, zijn er wellicht betere plekken om te verkennen. Ben je wél geïnteresseerd, dan sla je best je tenten op in Schouselbroek. Meer dan 145 hectare groengebied vol beschermde planten en knappe vogels.  Een poldergebied waar je uren kan slijten.
 
Radartoren

5. Grenspark Groot-Saeftinghe (Beveren)

Geweldig groot, dit natuurgebied. De ingrediënten: een ondergelopen dorp in Zeeland (het Verdronken Land van Saeftinghe), een radartoren met 360° uitzicht (gratis en voor niets!) en magistrale vergezichten over polder en haven. Als natuur en industrie ergens een kindje baarden dat de moeite waard is om te bezoeken, dan wel het Grenspark Groot-Saeftinghe.
 

Het Waasland: Schakel van natuurgebieden

Waasland
Waasland

In Waasland ervaar je het contrast tussen natuur en industrie, gezellige steden en verlaten dorpen, oude forten en moderne architectuur. Eigenzinnige tips uit een eigenzinnige streek.