De sporen van de Tachtigjarige oorlog zijn fenomenaal. De Staats Spaanse Linies zijn militaire verdedigingslinies die als een mes doorheen Vlaanderen en Nederland snijden. Dus ook door het Waasland. Hier staan onverwoestbare forten als kathedralen in het landschap, zelfs 400 jaar na datum. 
 
Beveren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene… De hele streek is voorzien van verdedigingsforten waar je het normaal Spaans benauwd van krijgt. Maar die vandaag gelukkig omgetoverd zijn tot trekpleisters van formaat.
 

De invloeden van de Staats Spaanse Linies

Fort Liefkenshoek

Fort Liefkenshoek: waar besmettelijke zeemannen ooit thuis waren

Fort Liefkenshoek in Beveren werd opgetrokken door de Spanjaarden en afgewerkt door Napoleon. In het verleden was het een verzamelplaats voor zeelui met besmettelijke ziekten, vandaag is het een belevingscentrum waar je kan deelnemen aan tal van activiteiten.
 
Niet alleen het belevingscentrum is de moeite waard. Verken gerust ook de buitenkant. Want net zoals alle andere forten ligt Fort Liefkenshoek verscholen in prachtige natuur – vlakbij de Durme. 
Stropersbos

Stropersbos: hoe oorlog kan uitgroeien tot iets moois

Het Stropersbos is één van de grootste natuur- en boscomplexen in Oost-Vlaanderen. Je fietst en wandelt er heerlijk op ’t gemakje, terwijl je hier en daar een onverwachte geschiedenisles krijgt. Een coole mix van natuur en oorlogsverleden. 
 
Soldaten loop je hier gelukkig niet meer tegen het lijf. Gallowayrunderen en konikpaarden, dat dan weer wel. Je kinderen kan je gerust even parkeren in de speelzone, terwijl jij de tent opzet.
Fort Bedmar

Logeren: lekker low comfort of liever luxueus?

De tent? Jazeker: de tent. Want in het Stropersbos kan je ook kamperen. De bivakzone heeft alles wat je nodig hebt voor een nacht onder de sterren – als je niet té veel comfort verwacht, tenminste. Wil je het wat uitgebreider, boek dan je kampeerplek op Camping Fort Bedmar, hier niet ver vandaan.
 
Liever luxueus? Regel dan een gezellige B&B, je vindt er genoeg in de buurt. Onze tip: B&B Fruithof Tack: pure wellness en ontspanning gegarandeerd!

De Staats Spaanse Linies: forten voor iedereen!

Beyond Borders
Beyond Borders

Hevig bevochten, met trots verdedigd en vaak weer veroverd. De grenzen van het Waasland spraken eeuwen geleden al tot de verbeelding. Tegenwoordig fiets of wandel je rustig door gebieden waar voorheen smokkelaars en veldheren domineerden. De plekken waar onze streek nét tegen andere gebieden aanschuurt… grenzeloos mooi!