Of je nu een rollenspel wil spelen met je partner of simpelweg gefascineerd bent door de adel en hun gebouwen: kastelen zijn altijd dolle pret. We selecteerden de 5 kastelen in het Waasland die je niét mag missen.

5 niét te missen kastelen in het Waasland 

Kasteel Wissekerke

1. Kasteel Wissekerke (Bazel, Kruibeke)

In Bazel ligt Kasteel Wissekerke, al sinds de 10de eeuw een vaste waarde in de streek. We zullen je niet vervelen met de specifieke bouwstijlen en de rollercoaster aan eigenaarswissels door de eeuwen heen – dat moet je ter plaatse gaan ontdekken. Wat je zeker gezien moet hebben, zijn het prachtige poorthuis, het salon in empirestijl en de hangbrug. Echt, een hangbrug!
 
Kasteel Cortewalle

2. Kasteel Cortewalle (Beveren)

Waterburchten genoeg in het Waasland. En kasteel Cortewalle is ongetwijfeld één van de mooiste. Niet in het minst omwille van het omringende park, 10 hectaren natuurpracht. Opgetrokken in de 15de eeuw, werd het kasteel regelmatig gerenoveerd en aangepast – de laatste keer in 2008. Als je harnas wat zwaar begint te wegen, spring je gewoon even binnen in de orangerie die vandaag dienst doet als taverne-restaurant.
 
Hof Ter Saksen

3. Hof ter Saksen (Beveren)

Wat is het toch met Beveren en prachtige kastelen? Ook Hof ter Saksen vind je in deze gemeente. Een openbaar educatief natuurpark (jazeker!) met pal er middenin een fenomenaal kasteel, een verfijnde orangerie en een authentieke hoeve. Niet alleen de gebouwen zijn de moeite, ook onder de grond is er heel wat te zien. Zo zijn de ijskelders – de voorloper van je huidige frigo – je bezoekje waard.
 
Erfgoedhuis Ter Welle

4. Erfgoedhuis ter Welle (Beveren-Waas)

Kasteel Hof ter Welle wisselde doorheen de eeuwen van adellijke eigenaars zoals de gemiddelde burger van onderbroek. We besparen je de opsomming, maar het waren er héél wat. Resultaat: een prachtig kasteel met een ontzettend diverse geschiedenis. Vandaag beschermd als monument en ingericht als uitvalsbasis voor de erfgoedwerking van de gemeente Beveren – wéér Beveren!
 
Kasteel Walburg

5. Kasteel Walburg (Sint-Niklaas)

Tijden veranderen. Kastelen veranderen mee. Wat ooit gebouwd werd als burcht voor ridder Willem van Waelwijck, doet vandaag dienst als hippe meet & eat. Ingeplant in een prachtige groene oase – het Romain De Vidtspark – serveren ze hier fenomenale gerechten op een bedje van historische klasse. Niet te missen!
 

De 5 mooiste kastelen van het Waasland

Waasland
Waasland

In Waasland ervaar je het contrast tussen natuur en industrie, gezellige steden en verlaten dorpen, oude forten en moderne architectuur. Eigenzinnige tips uit een eigenzinnige streek.