Is dát kunst?

5 musea in het Waasland die je moét bezoeken

Wat is kunst? Wat is kunst? Sinds Noordkaap de vraag in een onverwoestbare song goot, krijgen we ze niet meer uit ons hoofd. Gelukkig heeft het Waasland – zoals wel vaker – het antwoord op cruciale levensvragen in petto.
 

Kunsthuizen met verrassingsfactor +50

Her en der verspreid over de streek, vind je kunsthuizen die verrassen – sommige meer dan andere. Verwacht je niet aan Van Gogh of Vermeer. Bezoek die elders, een andere keer. Het Waasland geeft je liever inzicht in wat er écht toe doet: azalea’s, wereldkaarten, konijnenvellen en tabak. Om maar enkele zaken te noemen.
 
Voor het Louvre moet je naar Parijs. Voor al de rest kom je naar het Waasland. Hier zijn 5 musea in onze regio die je moét gezien hebben.

 

Sierteeltmuseum in Lochristi

Sierteeltmuseum in Lochristi

De sierteelt is altijd een kleurrijke motor geweest voor Lochristi en de streek rondom. Geen wonder dat er een heus sierteeltmuseum werd opgericht om de geschiedenis van deze rijke sector in – euh – geuren en kleuren te vertellen.
 
Bekijk de prachtige beeldententoonstelling in de magistrale tuin. Snuister tussen de wonderlijke selectie aan bloemen en planten. Vergaap je aan de statige pastorij die het decor vormt van dit eigenzinnige museum. En kom tot de vaststelling dat Lochristi zowaar de bakermat is van de azalea. Dat wist je niet, toch?
 
Mercatormuseum in Sint-Niklaas

Mercatormuseum in Sint-Niklaas

Ga op wereldreis in Sint-Niklaas – en doe er een tijdreisje bovenop, nu je er toch bent. Want Sint-Niklaas is natuurlijk de heimat van Mercator, de legendarische cartograaf die de manier waarop de wereld naar zichzelf keek, deed kantelen. 
 
Je stapt een razend interessante beleving binnen, vol kaarten en plannen en bijna mythische instrumenten waarmee men de wereld vormgaf. Katapulteer jezelf terug naar de tijd van de Babyloniërs, de Grieken en Romeinen. Wandel in de voetstappen van Mercator, bezoek zijn schatkamer en bewonder de originele globes die tentoon worden gesteld in dit prachtige museum.
 
SteM (Stedelijk Museum Zwijgershoek) in Sint-Niklaas

SteM (Stedelijk Museum Zwijgershoek) in Sint-Niklaas

 
De mens en materie. De mens en machines. De mens en z’n lichaam. Drie keer de mens, drie verhalen waar een stem aan wordt gegeven in het SteM. Maak een boeiende reis langsheen voorwerpen, documenten en beelden die een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van Sint-Niklaas – en bij uitbreiding het volledige Waasland.
 
Wandel met de mens mee doorheen de geschiedenis, van prehistorie tot vandaag. Bezoek het breiatelier en leer meer over de fascinerende historie van textiel in de stad. Sneukel in de fenomenale verzameling aan reservestukken in het open depot. 
 
En als je dát allemaal achter de kiezen hebt, wandel je Sint-Niklaas in. Want ook hier liggen prachtige stukken op je te wachten. Kijk je de ogen uit tijdens de Art Déco-wandeling, die je langsheen sublieme architectuurpareltjes leidt.
 
Stadsmuseum Lokeren

Stadsmuseum Lokeren

Een stad die teruggaat tot het zalige jaar 1114, daar mag je verdorie wel wat geschiedenis van verwachten. En dat levert Lokeren ook, in de vorm van een stadsmuseum. Hier vind je een collectie van objecten, films, foto’s en verhalen die de rijke geschiedenis van de stad belichten – met een ferme focus op de 19de en 20ste eeuw. 
 
Zo leer je meer over de haarsnijderij-industrie, die konijnen en hazen op niet-zo-altijd-diervriendelijke wijze omtoverde tot grondstoffen voor hoeden. Als dat je niet zo erg veel zegt, weet dan dat je in het Stadsmuseum ook een oude bakkerswinkel én het Nationaal Beenhouwersmuseum terugvindt. Oh, en vergeet zeker de schatkamer niet te vinden – en te bezoeken!
 
Pijp- en Tabaksmuseum Sint-Niklaas

Pijp- en Tabaksmuseum Sint-Niklaas

In tijden van rookstop is de rook om onze hoofden wat verdwenen, als het op roken aankomt. Maar terwijl we vandaag focussen op de verslaving, was vroeger roken eerder een kunstvorm. Ambachtslieden creëerde fenomenale pijpen die als artistieke rookschouwen uit besnorde monden hingen te dampen. Tabak werd met streng kennersoog geselecteerd en verwerkt tot uitmuntende rookwaren. En gerold tot sublieme sigaren. 
 
Dus, nee: roken is niét gezond. Maar het is verdorie wél fascinerend om de cultuur die rond het roken hing, te beleven. En voor de hardhoofdige volhouders onder ons: ja, er is een rokerssalon voorzien, al mag je er niet roken. Wel heerlijke Wase zoetigheden proeven!
 
Kunst in het Waasland

Wat is kunst? Dát is kunst.

Dus, volgende keer wanneer je Stijn Meuris door de boxen hoort klagen dat hij niet weet wat kunst is, geef ‘m gerust een ticketje richting Waasland. Want – zoals wel vaker – hebben wij het antwoord op z’n levensvragen in petto.

Is dát kunst?

Waasland
Waasland

In Waasland ervaar je het contrast tussen natuur en industrie, gezellige steden en verlaten dorpen, oude forten en moderne architectuur. Eigenzinnige tips uit een eigenzinnige streek.