Beyond Borders

Ga los door barrières en wieler dwars door alle denkbare grenzen

Er gaat simpelweg niks boven een portie grenzeloos vertier. Het Waasland is het geknipte decor om alle barrières te doorbreken. Beperkende grenzen aan diggelen te slaan. En al dan niet ingebeelde hindernissen te overwinnen. Daar zijn we hier namelijk ontzettend bedreven in. 
 
Of het nu gaat om natuurlijke grenzen of staatsgrenzen, de inwoners van het Waasland vinden al eeuwenlang manieren om die te verschalken. En vandaag mag jij mee op tocht langs de meest grensverleggende – of grensdoorbrekende – plekjes in de regio. Trek je stoute schoenen aan en ga mee op pad. Je hoeft je door niets of niemand te laten tegenhouden.
 
PolderMAS

Een verhaal van verdronken landen, briesende industrie en vredige natuur

Je startpunt voor deze route ligt aan de Infokeet Hedwige-Prosperproject in Beveren. Meteen merk je welke grens het eerst vervaagt: die tussen de mens en de natuur. De hele tocht word je vergezeld door de vernuftige aanblik van de koeltorens van Doel. Schepsels die door de mens tot leven werden gewekt en nu de horizon domineren, met hun voortdurende witte pluim die oplost aan de hemel.
 
Haal je blik terug binnen en kijk eens naar wat er plots voor je neus ligt: het PolderMAS, een klein museum dat een inkijk biedt in de geschiedenis van de polder. Dat doet het aan de hand van artefacten en fossielen die door archeoloog Benjamin Vergauwen uit de natte grond werden bevrijd. 
 
Radartoren

Een panoramische blik over de industriële schepping

Wanneer je even later Beveren hebt doorkruist, bots je op een toren die eenzaam in de verte staat te turen. Ons advies: beklim de treden die zich eromheen kronkelen en tuur mee. Het uitzicht over de haven is werkelijk adembenemend. 
 
Je voelt je geprangd tussen machtige natuur en monumentale industrie. Het perfecte raakvlak van menselijke macht en ingetogen groen. Een ietwat verwarrend samenspel dat schoonheid à la Belge – chaotisch, vol contrast en charmant rommelig – een nieuwe betekenis geeft. Kijk, dáár zijn we in het Waasland bijzonder goed in: twee werelden samenbrengen, die laten botsen en borrelen tot ze een nieuwe, ongeziene beleving hebben gebaard. Et voilà!
 
Verdronken Land van Saeftinghe

Snel, terug de natuur in!

Laat de wereld en de wereldhaven nu maar even achter je. Jij trapt de pedalen richting ongerepte natuur. Naar het natuurgebied Putten West, bijvoorbeeld. Hier kan je uren tureluren. Meer nog: je kan de tureluur zelfs spotten, want die eigenzinnige vogel huist hier het hele jaar door. Maar er is nog meer gevederd gevogelte te bewonderen – net als unieke en zeldzame plantensoorten, trouwens.
 
Even verder op je tocht rij je spontaan Emmadorp binnen. Een dorp van één straat, enkele huisjes en een café. Want een dorp is pas een dorp als er een café in het midden is geplant. Huiskamercafé Het Verdronken Land kijkt uit op het Verdronken Land van Saeftinghe, een slikken- en schorrengebied waar je in een oogopslag verliefd op wordt. Wéér een grens die aan diggelen wordt gemept, want je moet de landsgrens over om in het verdronken land te belanden.
 
Prosperdorp

Prosperdorp, een dorp aan de polder

Wanneer je de volgende kilometers van je 65 kilometer lange tocht aflegt, doemt er in de verte een prachtige kerk op. Dat neogotisch juweeltje ligt in het hart van Prosperdorp, een bekoorlijk dorpje dat je bij het binnenrijden meteen betovert. 
 
Het hele dorpsgezicht is beschermd als waardevol erfgoed – en je begrijpt meteen waarom. De gedroomde verpozingsplek voor je weer richting eindbestemming rijdt.
 
IJshoeve De Boey

Remedie tegen honger en dorst

Op je tocht kom je natuurlijk tal van leuke etablissementen tegen waar je de honger en dorst te lijf kan gaan met lokale specialiteiten, streekbieren en smakelijk bereide hapjes. Check zeker IJshoeve De Boey in Sint-Gillis-Waas, waar je artisanaal ijs naar binnen werkt dat ter plaatse werd gemaakt. 
 
Wil je in de omgeving overnachten? Rep je dan naar Fort Bedmar. Dat is niet alleen een indrukwekkend bouwsel dat als herinnering aan de tachtigjarige oorlog werd bewaard. Er is ook een camping met zwembad en cafetaria. Ideaal voor fietsers en wandelaars die nood hebben aan een dutje. En zo vervaagt meteen ook de grens tussen dag en nacht, slaap en waak, droom en daad.
 
Grens van het Waasland

Steek zelf de grens eens over

Wip de grenzen van het Waasland over en kom zelf onze Beyond Borders Fietsroute uitproberen. 
 

Beyond Borders Fietsroute

Waasland
Waasland

In Waasland ervaar je het contrast tussen natuur en industrie, gezellige steden en verlaten dorpen, oude forten en moderne architectuur. Eigenzinnige tips uit een eigenzinnige streek.