6 x Open Monumentendag

Op zondag 8 september zetten opnieuw honderden monumenten in heel Vlaanderen de deuren gratis open. Ook in het Waasland valt er wat te beleven!

Het Poldermas

Ontdek het Polderverleden in Doel

Een doorlopende tentoonstelling van oude postkaartjes en landkaarten van Doel en omgeving projecteert u naar een eeuwenoud polderverleden, door ingrepen van de mens onherkenbaar veranderd. Wandel rond Doelpolder-​Noord, in natuur met een historisch verhaal. Verwonder u over het contrastrijke landschap.

Wandel rond Doelpolder-Noord

Pijp- en Tabaksmuseum

Pijp- en Tabaksmuseum in Sint-Niklaas

Bij het binnenkomen van het museum springt ze onmiddellijk in het oog: de grootste sigaar ter wereld. Ze heeft een lengte van 6,43m, een diameter van 47cm en weegt 400 kg. In het Reynaertsalon kan je proeven van een van de vier lokale / regionale verwenarrangementen die alleen in dit museum verkrijgbaar zijn.
 
De Sint-Pauluskerk

De Sint-Pauluskerk in Sint-Pauwels

De Sint-Pauluskerk bezit een rustgevende kerkomgeving en een pareltje van een interieur. De kerk heeft een gotisch uitzicht en is in de loop der tijden verschillende malen uitgebreid. De binnen- en buitenzijde werden recent gerestaureerd. 

Bezoek de gerestaureerde kerk

Prosperhoeve

De Prosperhoeve in Kieldrecht

Maak kennis met de Maalderij van de Prosperhoeve, een gloednieuw belevingscentrum in opbouw. Zeer binnenkort zal ook de buitenrestauratie worden aangevat en verdwijnt het pand even achter de steigers. Kom een kijkje nemen en kennismaken met de geschiedenis van de hertogen van Arenberg en het landbouwdorp Prosperpolder. Het agrarische erfgoed van de polderstreek en de industriële machines zullen ongetwijfeld uw hart weten te veroveren.

Ontdek het nieuw belevingscentrum

De Salons

Het herenhuis van Edmond Meert in Sint-Niklaas

Tijdens de oorlog bracht de Duitse commandant zijn hoofdkwartier onder in de Stationsstraat in het herenhuis van textielfabrikant Edmond Meert. De Salons, vroeger de Salons voor Schone Kunsten, bevatten tot op de dag van vandaag nog enkele merkwaardige overblijfselen uit de tijd van de Duitse bezetting.

Waar leefde de textielfabrikant

De Getijdenmolen

Met uw kroost naar Open Monumentendag

Ook voor kinderen is er op Open Monumentendag wel wat te beleven. Spring op je fiets en ga in een toertje van ongeveer 5 km op fotozoektocht in Eksaarde. doe mee met de speur-, denk- en doe-tocht in Sint-Niklaas, bak je koekjes in de Getijdenmolen van Rupelmonde of ontdek het nagelnieuwe leer- en beleefcentrum ‘KLINGSPOOR’. 
 

 

6 x Open Monumentendag

Waasland
Waasland

In Waasland ervaar je het contrast tussen natuur en industrie, gezellige steden en verlaten dorpen, oude forten en moderne architectuur. Eigenzinnige tips uit een eigenzinnige streek.