Erfgoeddag

Tijdens de 19e editie van Erfgoeddag worden schijnwerpers vooral gericht op het vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Om u optimaal voor te bereiden zetten we hier een aantal tips op een rijtje. 

Waaslands Erfgoed

PolderMAS

Erfgoedwerk van het PolderMAS: de opbouw van een collectie die leeft! – Beveren

Het PolderMAS in Doel is een herberg voor verhalen. Kom naar het rariteitenkabinet en ontdek het verhaal van het ‘Doolenfluitje’ uit de 15 eeuw. 
 
Kasteel Wissekerke

Go Backstage in een kasteel – Kruibeke

Loop door de prachtige vertrekken waar de heren en dames des huizes hun dagen vulden en hun gasten ontvingen. Luister naar de verhalen van de objecten, muren en meubels. Wees de eerste bezoeker van de totale vernieuwde ruimte op de 1ste verdieping. Misschien vinden uw (klein)kinderen wel de schat? 
 
Stadsmuseum Lokeren

Haarsnijderij of vellenverwerkende nijverheid – Lokeren

Tot 1970 was de haarsnijderij sterk aanwezig in en rond het Lokerse stadscentrum. In het stadsmuseum gaat er veel aandacht naar het prepareren van konijnen- en hazenvellen tot vilthaar voor hoedenfabricatie over de hele wereld.
 
Roomanmolen

Ambachtelijk malen in de Roomanmolen – Sint-Pauwels

De Roomanmolen rolt de zeilen open, hangt de feestvlaggen op en zet de meelschuif open. Hij is de hoogste stenen windmolen in Vlaanderen en de enige overblijvende van de vijf windmolens die Sint-Pauwels vroeger kende. 
 
Pijp- en tabaksmuseum

Sigaar en pijp, een bedwelmend en bijzonder ambacht – Sint-Niklaas

Het Pijp- en Tabaksmuseum in Sint-Niklaas heeft één van de meest uitgebreide verzamelingen rond de cultuur van het roken door de eeuwen heen. Meer dan duizend pijpen en honderden sigaren in alle vormen en kleuren behoren tot de collectie. Je kan er bovendien de grootste sigaar ter wereld bewonderen!
 
Scheepsbouw in Temse

Scheepsbouw in Temse, een terugblik - Temse

De Boelwerf in Temse heeft 165 jaar bestaan. In de buurgemeente Steendorp gaat de scheepsbouw zelfs terug tot de 17e eeuw. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn er ook maquettes uit privécollecties te zien. 
 

6 x erfgoeddag in het Waasland

Erfgoeddag
6 x erfgoeddag in het Waasland
Erfgoeddag
6 x erfgoeddag in het Waasland