Iedereen wil uit de band springen, dus is niets nog speciaal. Het Waasland doet daar niet aan mee. We zijn allergisch aan trendy. Of aan toeristische fastfood. Onze streek: you love it or you hate it. En als you love it, kan je heel wat beleven. Zonder zever, zoals de mensen hier. 
 
Het Waasland doet zijn goesting, met veel goesting. Kom dus gerust af. En als je afkomt, ga hier dan zeker eens langs. Niet de meest voor de hand liggende activiteiten, maar af en toe eens afwijken kan nooit kwaad.
 

Waasland wijkt af

PolderMAS

1. PolderMAS (Beveren)

Antwerpen heeft z’n MAS, dus moest het Waasland er ook eentje hebben. Lillo-Fort heeft z’n poldermuseum, dus willen wij er ook eentje. Omdat er geen geld was voor twee, hebben we er maar één museum van gemaakt: het PolderMAS
 
Dit kleine museumpje annex huiskamercafé is het levenswerk van Benjamin Vergauwe, een bevlogen archeoloog die met hart en ziel in de polders wroet en hier zijn vondsten uitstalt: van fossielen en etsen tot oude kaarten en kleipijpen.  Misschien niet het meest uitzonderlijke museum ter wereld, maar wél een mooie doorsnede van de geschiedenis op Linkeroever. Opgelet: het PolderMAS is alleen open op zondagnamiddag van 14 tot 18u.
 
Onze-Lieve-Vrouw van de Fietsers

2. Onze-Lieve-Vrouw van de Fietsers (Stekene)

Rij jij soms ook op twee wielen? Neem dan geen risico en peddel langs de Grot van de Fietsers, waar Onze-Lieve-Vrouw je fiets zegent op mysterieuze wijze. De eerste zondag van maart is er zelfs een heuse fietsenwijding. 
 
Ook als Onze-Lieve-Vrouwengrotten je niet zo veel zeggen, is deze absoluut een omweggetje waard. Doorheen de jaren verzamelde de kerk naast de grot meer dan 100 truitjes van fenomenale wielrenners. Museeuw, Merckx, Cancellara, Gilbert, Albert… De lijst gaat maar door en valt te bewonderen in een klein museum ter plekke.
 
Demarreer gerust richting Stekene. Besef wel dat we niet aansprakelijk zijn voor gebeurlijke onbevlekte ontvangenissen.
 
Pijp- en Tabakmuseum

3. Pijp- en Tabaksmuseum (Sint-Niklaas)

Toen de dieren nog spraken was roken nog een edele kunst.. Die tijd komt tot leven in het Pijp- en Tabaksmuseum in Sint-Niklaas. Kleipijpen evolueerden doorheen de jaren tot wat ze vandaag zijn. De sigarenindustrie in België – en zeker in het Waasland – was ooit booming business. En tabak werd op honderden verschillende manieren naar binnen gehapt of gezogen.
 
Niet dat we heimwee hebben naar de tijd van vergeeld behang en naar adem happende rochelkoren. Maar ’t is wel fascinerend om te zien! 
 

3 originele plekjes in het Waasland

Hidden Treasures
Hidden Treasures

Verboden voor iedereen met Instagram, Facebook,Twitter of Snapchat. Sommige plekken zijn zo desolaat of juist excentriek… die willen eigenlijk niet gevonden worden. Geen plek voor selfies dus! Maar verborgen locaties waar de straffe wind in je gezicht waait. Die blijken –als je echt goed kijkt–van onschatbare waarde te zijn. Ontdek onze hidden treasures met eigen ogen.