Natuur
Het Steengelaag

Een toonbeeld van Vlaamse klei

Stekene
Straat + huisnummer
Spoorwegwegel
9190 Stekene
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 779 89 31
Link

Stekene is volledig opgetrokken uit pure Vlaamse klei. En dat mag je letterlijk nemen. Want de gemeente liftte jarenlang mee op de hausse van de kleiwinning. Put na put werd geslagen en ontgonnen. 

Tot op 20 meter diep barst de bodem van de hoogwaardige klei, de grondstof bij uitstek voor steen- en tichelbakkerijen. De industrie bracht voorspoed naar de streek. En zette arbeiders aan het werk in de putten – eerst met een simpele spade, na verloop van tijd met volautomatische kleibaggeraars.

Die verdraaide jaren ’70 toch!

Dat bleef duren, tot de glorieuze jaren 1970 hun kop om de hoek staken en een kruis trokken over wat ooit een bloeiende industrie was. Steenbakkerijen verdwenen als sneeuw voor de zon en werden ondergebracht in verre landen met exotische namen en goedkopere arbeidskrachten. Sindsdien is de natuur hier weer heer en meester. En woekert het groen welig alle kanten op.

Waasland_HetSteengelaag_Stekene-BartVanLeuven.jpg

De stempel van de mens

Dat ontging ook de heren van de politiek niet, die prompt het gebied beschermden als landschap. De natuur is er voor iedereen, zo werd verteld. En dus mochten voortaan voetgangers stapvoets het gebied verkennen. De stempel van de mens is onuitwisbaar. De putten zouden er immers zonder onze inmenging nooit geweest zijn. Maar het ware meesterwerk werd geschapen door boom, bloesem en gevogelte. 

Gevarieerd tot in de kleinste details

Jonge elzenbosjes worden afgewisseld met aangeplante populieren. Vijvers buitelen over hooilandjes. Water en land verbroederen achter elke hoek. Watervogels komen af en aan, terwijl talloze vissoorten onder het wateroppervlak de plak zwaaien. Spechten ratelen gaten in de boomstammen en hun echo’s dragen ver.

De grote vijver is beeldschoon. De kleiput die erachter ligt, is de oudste van het gebied. Hij herinnert ons aan het harde labeur van de voorouders die hier de streek betrokken. De put werd ooit uitgegraven met de hand – kan je dat geloven? De jongste kleiput werd ontgonnen tot in de jaren 1970. Je kan er zelfs nog een authentieke kleibaggeraar zien, die hier als een metalen herinnering in het landschap ligt.

Waasland_HetSteengelaag_Stekene_BartVanLeuven.jpg

Een klei mooi wandelpad!

Het Steengelaag is 31 hectare groot en het 2 kilometer lange wandelpad ligt te midden van ongerepte natuur. Het leidt je langs de mooiste panorama’s van het gebied. Check zeker ook de infoborden op je pad. Die brengen je cruciale info bij over de plek die je bezichtigt. 

Af en toe kan je naar adem happen op de rustbanken, die strategisch verspreid staan. Ontdek het gebied maar. Je bent getuige van een jarenlange triomftocht van natuur over mens. Moet ook eens kunnen, zo voor de afwisseling in onze moderne tijd. 

Tijd voor eten, tijd voor een dutje

Wanneer je uit al dat groen komt gestapt, snak je misschien wel naar een vleugje comfort. Wel, in dat geval sla je bij La Anea twee vliegen in één klap. Deze taverne én B&B schotelt je romantische overnachtingen voor, op een bedje van zalig lekkere dinertjes in het restaurant. Zowel vegetariërs als vis- en vleeseters komen hier ruimschoots aan hun trekken. Na die smakelijke maaltijd trek je naar je kamer, die comfortabel is ingericht. Wanneer je wakker wordt, staat het ontbijt al voor je klaar. Dat barst van de streekproducten – je komt werkelijk niéts te kort.

Kom je met een groep of ben je simpelweg fan van absolute privacy? Dan is vakantiehuis De Heimeer iets om op je checklist te zetten. Je hebt toegang tot een charmante houten woning voor 6 personen én een domein van 1.000 vierkante meter, volledig omheind om privacy-verstorende sujetten op een veilige afstand te houden.

Jouw beurt!

Zin om Het Steengelaag te ontdekken – met of zonder overnachting achteraf? Kom gerust eens af. De natuur is van iedereen, toch?