Erfgoed
De Graventoren

Rollende koppen in Rupelmonde

Rupelmonde
Straat + huisnummer
Kasteelstraat
9150 Rupelmonde
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 740 02 17
Link

Er zijn weinig gebouwen in het Waasland die zo mythisch zijn als de Graventoren in Rupelmonde. De namen die ermee verbonden zijn, hebben daar wel wat mee te maken. Zo is deze toren een restant van de waterburcht met 17 torens – eigendom van de Graven van Vlaanderen. Het was een kolossale vesting die de Schelde beschermde tegen aanvallers en veroveraars. 

De kerker van Mercator

Maar ook Mercator speelt een hoofdrol. Toen die zijn inzichten met de wereld deelde, bonjourde de kerkelijke overheid hem prompt de kerker in. Twee keer raden waar die kerker lag? Juist ja, in de kelders van de Graventoren. Hier bleef hij 7 maanden lang zitten, op beschuldiging van ketterij.

Waasland_Rupelmonde_Mercator.jpg
Waasland_Zonnewijzers_Rupelmonde.png

Een bloederige geschiedenis

Mercator was echter niet de enige die de kelders van de waterburcht langs de binnenkant beleefde. Talloze dissidenten ondergingen hetzelfde lot. En erger, want een verblijf in de kerkers van de Graventoren werd dikwijls beëindigd met een bloederige onthoofding. De Graven van Vlaanderen mogen dan wel een legendarische status in de geschiedenis hebben veroverd, lieverdjes waren het niet. Zo gooide Graaf Robrecht van Bethune hier ooit z’n oudste zoon in de nor. Beschuldigd van hoogverraad. Een soort van kamerarrest avant la lettre, zou men kunnen zeggen. 

Op het einde van de 17de eeuw was het over en uit voor de waterburcht. Die werd toen drastisch vernield. Uit de brokstukken verrezen andere gebouwen. Onder meer de kerk van Rupelmonde werd opgetrokken met bouwmaterialen uit de ruïnes van de waterburcht.

Je kan er in – en er gelukkig ook weer uit

Vandaag is de toren in handen van de gemeente en is hij opengesteld voor het brede publiek. Je kan hem zelfs beklimmen. Dat is absoluut de moeite waard, want het 360° panorama dat je daarboven bewondert, geeft je een uniek uitzicht over de hele streek. 

Onderin vind je een expo met de titel De Geheimen van het Gravenkasteel. Je ontdekt er prenten, kaartmateriaal én een 3D-reconstructie van de vroegere Gravenburcht in z’n natuurlijke habitat.

Waasland_Polders van Kruibeke.jpg

Zet eens een stapje in de Wase wereld

Als je die habitat iets ruimer wilt beleven, is het een goed idee om de uitgestippelde fiets- en wandelroutes te verkennen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Rupelmondse Kreek Wandelroute? Die start in het centrum van Rupelmonde, op een steenworp van de Schelde en brengt je langs de mooiste kanten van de polders. De waterrijke kreken zijn het gedroomde decor om bevers en herten te spotten, terwijl je loopt te flierefluiten tussen de elzenbroekbossen vol opvliegende vogels.

waasland_slikken en schorren_kruibeke.jpg
Waasland_Waasmunster_Mirabrug.png

Fietsroutes rond de Graventoren

Als je het leven liever vanop twee wielen bekijkt, heeft het Waasland enkele beeldschone fietsroutes voor je in petto. De Go With The Flow Fietsroute doet precies wat ze belooft. Ze leidt je langs de imposante Schelderivier en door de Polders van Kruibeke. Je kruist de befaamde Mirabrug en duikt de natuur in van de Oudbroekpolder en Scheldelandpolder.

Ook een optie: Langs Slikken en Schorren Fietsroute. Die brengt je van Tielrode naar Kruibeke. Je passeert machtige natuur langs de Oude Schelde. Wordt ondergedompeld in de groene oase van het Schouselbroek en belandt via een stevig stukje fietsen in de Polders van Kruibeke.

Bezoek de Graventoren

Je hebt het wel gemerkt: de Graventoren in Rupelmonde bezoeken is een uitstekend idee. Direct naar de toren of eerst een omwegje maken via een fiets- en wandelroute? Hey, ’t is jouw vrije dag!