Mercator

In 2012 vierden we de 500ste verjaardag van de wereldberoemde cartograaf Gerard Mercator. In zijn geboorteplaats Rupelmonde kun je de Graventoren bezoeken waar hij gevangen zat op beschuldiging van ketterij. In Sint-Niklaas kun je het enige Mercatormuseum ter wereld bezoeken. 

Mercatormuseum

Mercatormuseum

SINT-NIKLAAS 

Naast pronkstukken uit de tijd van Mercator, maak je hier uitgebreid kennis met de cartografie van voor en na deze befaamde cartograaf.

> Mercatormuseum

Geocache Mercator 2012

Geocache mercator 2012

Sint-niklaas

Schattenjagers en gps-speurders kunnen hun hart komen ophalen in het centrum van Sint-Niklaas. De meervoudige geocache leidt je langs een traject van alle Mercator-gerelateerde plaatsen en geeft je een blik op de vroegere leefwereld van de briljante wetenschapper.

  • Download de geocache hier.

> promofilmpje

 

museum in Graventoren

Graventoren

rupelmonde

In de kerkers van het Gravenkasteel zat Gerard Mercator enkele maanden gevangen op beschuldiging van ketterij. Een permanente expo vertelt de wereld van de cartograaf die in Rupelmonde geboren werd. 

> Graventoren

Graventoren

Kom passen zetten

RUPELMONDE

Mercator maakte als eerste gebruik van het kompas om eender waar ter wereld een plaats te kunnen bepalen. In Rupelmonde leidt het kompas de bezoekers langs de belangrijke plaatsen uit Mercators leven. Je kan de route individueel wandelen dankzij de kompassen in de straat, maar ook in groep onder leiding van een gids.

> 'Kom passen zetten met Mercator'-wandeling