Musea & kunst
Het Mercatormuseum

Ga terug naar de tijd zonder GPS

Sint-Niklaas
Straat + huisnummer
Zamanstraat 49
9100 Sint-Niklaas
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 778 34 50
Link

Het  Mercatormuseum is momenteel gesloten voor een grondige vernieuwing. De heropening van het vernieuwde museum wordt voorzien in 2025

Mercator – misschien even die geschiedenislessen van vroeger even opfrissen? Gerardus Marcator – neé Gerard De Kremer – werd geboren in Rupelmonde. We spreken begin de 16de eeuw en de grote wereld is nog onbekend.

Als begenadigd cartograaf, instrumentenmaker en graveur brengt Mercator echter al snel overzicht in die chaotische warboel aan landen, windrichtingen en continenten. De hoekgetrouwe kaartprojectie die hij gebruikt, werd na zijn dood zelfs de Mercatorprojectie genoemd. Tot op vandaag zorgt die methode er onder meer voor dat je GPS je ook effectief op je bestemming brengt. 

Kleine productiecapaciteit, grote impact

Mercator staat dan wel bekend om zijn kaarten, maar zo gek veel produceerde hij er zelf niet. Een vijftal wandkaarten, enkele globes en een kosmografie die nooit voltooid geraakte – that’s it. Toch legde hij de basis voor zowat alle kaartmakers in onze contreien en wereldwijd. En werd hij in de 19de eeuw in het pantheon van de grote geleerden bijgezet. Straf werk, toch?

Geen wonder dat deze legendarische figuur nog altijd een prominente rol speelt in zijn geboortestreek. Het Mercatormuseum in Sint-Niklaas is het walhalla voor liefhebbers van geschiedenis en cartografie. Maar ook buiten het museum zijn er tal van activiteiten die gebaseerd zijn op dit icoon.

Waasland_Mercatormuseum_Sint-Niklaas

Mercatormuseum: cartografie op z’n best

Maar goed, eerst even binnenwippen in het Mercatormuseum. Hier wandel je als het ware mee doorheen het fascinerende leven van Gerardus Mercator. Je kan hier ook zijn tastbare werken zien: de aardglobe die hij bouwde in 1541, de hemelglobe uit 1551 én een verzameling atlassen. Wist je trouwens dat Mercator het concept en de naam “atlas” heeft verzonnen? Bekijk zeker de Ptolamaeus-editie uit 1584, een pareltje in z’n soort.

Beleef Mercator – analoog én digitaal

Raak je tussen al die geschiedkundige artefacten helemaal het noorden kwijt, dan stap je terug je vertrouwde digitale leefwereld in tijdens een virtual tour. Dit museum trekt namelijk ook voluit de digitale – euh – kaart. Levensgrote aanraakschermen, boeiende documentaires en indrukwekkende projecties brengen het verhaal tot leven.

Het Mercatormuseum heeft echter meer te bieden dan alleen weetjes over Mercator. Het schetst een chronologisch overzicht van de cartografie als discipline. En dan is Mercator natuurlijk een onmisbare hoofdrolspeler in het geheel. Een rol die niet altijd even eenvoudig was om te dragen. Dat zit namelijk zo.

Waasland_Graventoren_Rupelmonde.png

Een tragische wending

Omdat kritisch denken in de 16de eeuw nog niet zo’n dingetje was, geraakte Mercator met zijn wetenschappelijke inzichten al snel in de problemen. Toen hij zijn werk en analyses naar buiten bracht, werd hij bestempeld als ketter. 
De kerkelijke orde liep niet zo hoog op met het menselijk vernuft. En dus werd Mercator in een kerker van De Graventoren gegooid. Die toren staat er vandaag nog altijd. Je kan hem gerust bezoeken als een aanvulling op de verhalen uit het museum. 
In 2012 werd Mercator een jaar lang geëerd, tijdens het toepasselijk genoemde Mercatorjaar. Een restant uit die periode is de geocoaching-wandeling “Mercator 2012”. Je gaat met een gps op pad en ontdekt Sint-Niklaas als een volleerde cartograaf. Onderweg ontdek je alles over Mercator, zijn werk en zijn leven. 

Sorry, het was de schuld van de gps!

Als de gps je per ongeluk langs een aantal leuke horecazaakjes stuurt, is dat meteen mooi meegenomen, toch? Zoek bijvoorbeeld de coördinaten eens op van Marcel, een leuke ontbijtbar, lunchspot en aperocafé in hartje Sint-Niklaas. 
Van slaatjes boordevol groentjes en moeilijk uit te spreken ingrediënten tot dikke, verse boterhammen die royaal werden belegd met de lekkerste groenten en vinaigrettes… Van het eten dat hier wordt geserveerd, word je instant gelukkig. En ook gezond, want de menukaart staat boordevol verse lekkernijen – met een paar zoete zondes erachteraan, natuurlijk.

Afsluitertje? Check!

Gezond geluncht of ontbeten? Goed, dan is het nu tijd om de eeuwige balans tussen verantwoord en zaligzoet weer te herstellen. Rep je naar de Ankerstraat in Sint-Niklaas, waar je een uniek winkeltje treft waar je de lekkerste ijstaarten kan kopen in de zotste vormen en formaten. Versbereid door de ijsmeester van het huis. Cremerie François is simpelweg hemels. Je wordt verrast door originele smaken en creaties waar je mond van openvalt. En dat valt dan weer goed mee – kan je er meteen een lepeltje ijs in steken. 
Ontdek het Mercatormuseum in Sint-Niklaas vandaag nog. Je vindt alle info op deze website.